Spożywanie pieczywa jest kwestią sporną wśród wielu ludzi, ponieważ z reguły jest to produkt spożywczy, który zawiera mało wartości odżywczych. Jego głównym składnikiem jest mąka i woda, dlatego większość wartości odżywczych zależy od rodzaju użytej mąki. Przeważnie klienci wybierają najtańszy chleb pszenny, ale poza węglowodanami nie zawiera on nic więcej. 

Czy chleby bezglutenowe są smaczne?

jasny chleb bezglutenowyKiedyś chleb był traktowany jako codzienne pożywienie dostarczające energii, bo inne produkty były ciężko dostępne w sklepach. Obecnie, w czasach dobrobytu konsumenckiego, kiedy w sprzedaży znajdziemy niemalże wszystko, pieczywo jest uznawane często jako dodatek do diety ze względu na wartości odżywcze. Jeżeli zależy nam na naszej diecie i chcemy ją odpowiednio różnicować, to zwykłe pieczywo można zamienić na jasny chleb bezglutenowy. W tego typu pieczywie nie uświadczymy mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej czy owsianej, ponieważ zawierają gluten. Według jednych, jest to składnik, który nie przynosi nam nicdobrego, a nawet szkodzi, jak na przykład w przypadku osób chorych na celiakię, ale są też tacy, dla których jest on całkowicie obojętny. Z pewnością powoduje on, że ciasto jest miękkie, elastyczne i ma konsystencję gumy. Natomiast ciasto przygotowane z mąki bezglutenowej jest bardziej kruche i mniej elastyczne. Chleby bezglutenowe są zawsze wypiekane z kilku rodzajów mąk, aby lepiej się łączyły składniki. Wykonanie takiego pieczywa jest identyczne jak zwykłego pszennego choć ma nieco inne składniki. Coraz częściej piekarnie oferują chleby i bułki bezglutenowe, które są kupowane nie tylko przez osoby z celiakią, ale też zdrowe, które pragną urozmaicić swoją dietę o produkty bogate w witaminy i minerały. Oczywiście pieczywo nie powinno być głównym źródłem węglowodanów w diecie, bo trzeba też je dostarczać przez kasze i makarony, ale im bardziej wartościowe wybierzemy, tym lepiej dla naszego organizmu. Pieczywo można także samemu wypiekać w domu, gdyż bez problemu kupimy mąkę bezglutenową.

Bez wątpienia pieczywo bezglutenowe jest smaczne i zdrowe, choć przez zawartość mąk jest ono nieco droższe od zwykłego pszennego. Klasyczny bochenek chleba waży około sześciuset gramów, natomiast bezglutenowy maksymalnie czterysta gramów. Mąki bezglutenowe mają to do siebie, że często posiadają charakterystyczny aromat, dzięki któremu także chleb go posiada. Więc jedząc pieczywo z przewagą mąki gryczanej, będzie ono miało lekki aromat i posmak orzechowy. Z pewnością warto spróbować takich wypieków.

Kategorie: Gastronomia